NEWS & ARTICLES

Mé oblíbené restaurace

ARTICLE BY


V průběhu svého života jsem toho už dost procestoval. Něco bylo spojeno s prací, něco s mými koníčky a něco s relaxací. Ať už jsem však byl kdekoliv, nenechal jsem si ujít možnost najíst se v těch nejlepších restauracích v dané lokalitě. Mnohdy jsem se nechal inspirovat Michelinskými průvodci i Pellegriniho seznamem těch nejlepších restaurací. Chtěl jsem se na vlastní kůži přesvědčit, zda zmíněné restaurace jsou vskutku tak dobré, jak se píše.

 

Můžu říct, že tomu tak povětšinou bylo, i když i zde jsem našel restaurace, které mi jednoduše nesedly. O těch ale psát nechci, alespoň ne dnes. Rád bych se s vámi spíše podělil o opačný prožitek - o restaurace, v nichž mi chutnalo nejlépe. A protože jsem toho věru dost procestoval, viděl, ochutnal a vyzkoušel, myslím si, že má TOP 4 také stojí za úvahu.

noma

Dánská restaurace Noma patří k těm nejlepším restauracím světa. Opakovaně se umístila prvních postech a tak je tomu i nyní. Po roční pauze je opět tou nejlepší restaurací, která se pod vedením kulinářského mága Reného Redzepiho zaměřuje na skandinávskou kuchyni. Pokud se při svých cestách dostanete do Kodaně, rozhodně byste si  návštěvu této restaurace neměli nechat ujít. Pozor však, také musíte čekat s nečekaným, šéfkuchař připravuje pro Evropany zcela neznámé jídlo, často při vaření užívá lesní rostliny a nalezl také i nové způsoby pro použití mléka a obilí.

D. O. M.

Další výtečnou restauraci jsem při svých toulkách našel v Brazílii v Sao Paulu. No dobře, nenašel, moc dobře jsem o ní věděl, protože patří na Pellegriniho seznam TOP restaurací na světě.  Letos je dokonce TOP 7 (polepšila si o 2 místa, vloni byla 9). Jde vůbec o nejlepší restauraci v Jižní Americe, takže ani tuhle gastro návštěvu byste si neměli nechat ujít, protože byste byli vážně kulinářští burani ;-).

Restauraci vede brazilský šéfkuchař Alex Atala, jenž je známý pro užívání nativních brazilských složek. Atala užívá při vaření barvy i klasické techniky vaření. Jejich lahůdkou jsou např. Tambaqui s dršťky, klobáskou a zelenými fazolemi nebo krevety mangarito. Nabídka je však rozsáhlá.

Narisawa

Na úplně opačné straně planety, přesněji v japonském Tokiu naleznete zcela výjimečnou restauraci Narisawu. Tato restaurace také patří do TOP 50 těch nejlepších restaurací světa. Letos se pyšní čtrnáctou příčkou, což znamená, že si dokonce od loňského roku o šest příček polepšila. I když tuto restauraci naleznete v Japonsku, jedná se v reálu o francouzskou restauraci.  Je tomu tak proto, že její zakladatel, Yoshihiro Narisawa v mládí odjel do učení do Francie, Švýcarska a Itálie. Právě odtud si pak do Japonska přivezl spoustu zkušeností, které využil ve své vlastní kuchyni. Ve své restauraci užívá ty nejlepší japonské suroviny, za použití velké hromady fantazie. Jde o nové pochopení francouzského kulinárního konceptu. Restaurace pracuje tak, aby byla spojena s přírodou, estetika ze světa přírody je zde vskutku zjevná na každém kroku, užívají se zde sezónní suroviny a servíruje se na krásném nádobí. Doporučuji tu vyzkoušet lehce vařené Toba ústřice z Mie prefektury na hirame carpaccio, zapečené se smetanovou omáčkou a olivovým olejem.

Al Muntaha-Uae

Vůbec tu nejlepší restauraci, tedy alespoň dle mého osobního názoru, však najdete v SAE v Burj Al Arab . Tahle restaurace se vyskytuje v 27. patře a skýtá neuvěřitelný výhled na Dubaj. Jedinečné tu však není pouze prostředí, ale i jídlo, které je moderní a inovativní. Ve zdejší kuchyni při vaření užívají pouze ty nejvybranější a nejlepší ingredience a tato restaurace, byť na Blízkém východě, představuje důstojného reprezentance skvělé evropské kuchyně. Věřte, že na jídlo tady nikdy nezapomenete.

 



Galerie